uutylaos.gif (28057 bytes)
 


Kaupungille lahjana arvokas kipsiveistos

Uudessakaupungissa aikanaan asuneen Klaus Holvisolan (1910-1979) omaiset lahjoittivat Uudenkaupungin kaupungille Holvisolan 1950-luvulla veistämän, mustaa pantteria esittävän kipsiveistoksen. Kipsisen maalin pohjalta tehty musta graniittiveistos on Yhdysvalloissa Daytonassa eräässä koulussa.

Kipsiveistos sijoitettiin Mörnen virastotalon ala-aulaan. Luovutustilaisuudessa oli läsnä Holvisolan omaisia, mm. lahjoituksen puuhamiehinä toimineet Holvisolan poika Timo ja tyttären poika Taneli Sallinen. Läsnä oli myös Aulis Sallinen, jonka appiukko Holvisola oli.

Klaus Holvisola asui 1950-luvulla Uudessakaupungissa ja työskenteli Vehmaalla Lehdon Kiviliikkeessä. Liike sai pantteriveistoksen tilauksen New Yorkista olevalta Norge Stone Companylta. V esitos sijoitettiin Kiserin lukioon Daytonaan Ohioon. Lukion entiset oppilaat olivat keränneet pantterin tilaamiseen varat.


Holvisolan sukulaisia ja lahjoitetun patsaan vieressä

Klaus Holvisolan vävy Aulis Sallinen muisteli lämmöllä appensa kanssa käymiään taidekeskusteluja.

Daytonasta lähetettiin Vehmaalle noin 20 cm pituinen malli. Se oli kuitenkin niin pieni, että pantteri piti luoda kokonaan uudelleen. Työn sai tehtäväkseen Klaus Holvisola. Hän teki Uuteenkaupunkiin nyt maalattuna luovutetun pantteriveistoksen kipsistä. Siitä vehmaalaiset taitavat kivimiehet valmistivat lopullisen graniittiveistoksen. Se tehtiin Viitasaaren mustasta graniitista.

Klaus Holvisola teki päivätyön kiviteollisuuden parissa, mutta hänen suurin rakkautensa oli taide monissa eri muodoissaan. Hän hallitsi maalaamisen, kirjoittamisen ja musisoinnin. Hän kirjoitti kymmenkunta näytelmää, joista monta Vakka-Suomen murteella. Niitä on esitetty mm. Vehmaalla, Uudessakaupungissa ja Laitilassa. Näytelmäkäsikirjoituksia on Holvisolan tyttären pojan Taneli Sallisen hallussa kymmenkunta.

Kipsisen pantterin lahjoittivat kaupungille Holvisolan sukulaiset Timo Holvisola, Markku Wuoti, Aulis Sallinen, Taneli Sallinen, Markus Sallinen ja Tuomas Sallinen.

Kaupunkia luovutustilaisuudessa perjantaina edustivat opetus- ja kulttuuritoimen johtaja Inkeri Parviainen, Kulttuurisihteeri Ilkka Rauvola ja kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellen. Paikalla oli myös Suomen Kiviteollisuus Oy:n edustajia. Pantteriveistos oli viimeksi yhtiön konttorissa Vehmaalla.

17.10.2003 17.48.54


Takaisin Tämän uutissivun alkuun

Otsikko.gif (293 bytes)

Uutisvihjeitä voit lähettää tai kertoa mielipiteesi meille sähköpostilla toimitus@vakkamedia.fi