uutylaos.gif (28057 bytes)
 


50-vuotias Susiluoto tärkeä meripalvelija

50-vuotias Susiluodon merivartioasema on tehokas yksikkö, joka on myös paikallisen väestön keskuudessa saavuttanut luottamuksen.

Näin sanoi Saaristomeren merivartioston komentaja, kommodori Henrik Wärnhjelm perjantaina Susiluodossa järjestetyssä juhlassa. Juhlaan oli kutsuttu 50-vuotiaan Susiluodon entisiä työntekijöitä ja merivartioaseman yhteistyökumppaneita.

- Aseman ajanmukaisesta varustuksesta näkyy, ettei Susiluodon asemaa olla ajamassa alas. Vaikkei Susiluodolla olekaan paljon rajavalvontaan liittyviä tehtäviä, sillä on tärkeä tehtävä tuottaa merellisiä sisäisen turvallisuutemme palveluita, kommodori Wärnhjelm sanoi.


Susiluodon päälliköitä vuosikymmenien ajalta. Vasemmalta Kari Tuura, Lasse Yli-Heikkilä, Ari Valmunen, Mauri Ihattula, Kosti Järvinen, Urho Nummelin ja Aulis Kärkkäinen. Heistä Nummelin on oli ensin, sitten Ihattula, Kärkkäinen, Tuura, Järvinen, Valmunen ja nyt Yli-Heikkilä.

Aseman vanhat albumit tuovat entisten päälliköitten Aulis Kärkkäisen ja Mauri Ihattulan sekä ylimerivartija Osmo Askolinin mieleen mukavia muistoja, vaikka rankkaakin oli joskus.

Aseman nykyinen päällikkö Lasse Yli-Heikkilä kiitti merivartioston johtoa ja yhteistyökumppaneita sekä erityisesti aseman työntekijöitä siitä, että asema on saavuttanut sille asetetut tavoitteet.

Aseman henkilökuntaan kuuluu tällä hetkellä yhteensä 12 opistoupseeria ja merivartijaa sekä yksi emäntä.

Aseman kalustona on tällä hetkellä mm. rannikkovartiovene, partiovene, hydrokopteri ja ilmatyynyalus.

Rajavartiolaitokseen kuuluva Saaristomeren merivartiosto perustettiin sodan jälkeen v. 1945, kun v. 1930 perustettu merivartiolaitos lakkautettiin ja muodostettiin osaksi rajavartiolaitosta. Merivartiolaitos oli perustettu lähinnä torjumaan salakuljetusta. V. 1944 merivartiostoon kuuluvaa kiintoasemaa ei vielä ollut Kustavissa. Lähin taisi olla Ahvenanmaan puolella Lillklyndanissa.

Ennen vuoden 1947 loppua Turun ja Ahvenanmaan saariston alueelle perustettiin yhteensä viisi uutta kiintoasemaa, joita alettiin 1.2.1946 kutsua merivartioasemiksi. Niiden joukossa oli Lypertön merivartioasemat.

Susiluodon päällikkö Lasse Yli-Heikkilä kertoi historiikissaan, että Lypertöstä asema siirtyi 50 vuotta sitten Susiluotoon valmistuneisiin tiloihin. Ensimmäinen tähystystorni valmistui parin vuoden kuluttua v. 1955, samoin telakka.

Vuosi 1967 oli erityinen pirtujahtivuosi, jolloin takavarikoitiin mm. kaksi henkilöautoa, neljä traktoria ja kaksi venettä.

Oma porakaivo Susiluotoon saatiin valmiiksi vasta 1971 ja samana vuonna ensimmäinen helikopterin laskeutumislava. V. 1974 saatiin Susiluotoon tie valmiiksi pihalle saakka. Posti toi lähetykset perille Susiluotoon ensimmäisen kerran joulukuussa 1980.

Alueen rakennukset ja varustelu on lukuisilla remonteilla ja uusinnoilla pidetty ajan tasalla. Viimeisimpiä suuria hankintoja ovat v. 1999 käyttöön saatu iso ilmatyynyalus ja sen halli, jossa perjantaista juhlaakin vietettiin.

Susiluodossa yli 12 vuotta emäntänä ollut kustavilainen Annikki Routanen (vasemmalla) sanoo tulleensa toimeen miesjoukon kanssa paremmin kuin olisi vastaavan naismäärän kanssa pärjännyt ja saa toisen entisen emännän, Eila Rötsän sekä nykyisen emännän Helena Heikkurisen hymyilemään.

Susiluodon ilmatyynyalus ja veneet. Takana Turusta vierailulle tullut Rajavartiolaitoksen Turun Vartiolentueen helikopteri.

(Juttu julkaistu myös Vakka-Suomen Sanomissa 23.12.2003)

23.12.2003 6.55.27


Takaisin Tämän uutissivun alkuun

Otsikko.gif (293 bytes)

Uutisvihjeitä voit lähettää tai kertoa mielipiteesi meille sähköpostilla toimitus@vakkamedia.fi