uutylaos.gif (28057 bytes)
 


Suomalaisen big band- musiikin
grand old man Raimo Henriksson

Raimo Henrikssonilla oli oma orkesteri Loviisassa jo 50-luvun lopulla. Opiskeluaikana hän soitti hanuria mm. seuraavissa kuuluisissa helsinkiläisissä orkestereissa: Leo Lindblom, Jorma Weneskoski, Onni Gideon, Olli Häme ja Rauno Lehtinen.

Radion Tanssiorkesteriin Raimo tutustui sovittajana jo opiskeluaikoina, mutta kun hän siirtyi musiikkitoimittajaksi Sävelradioon v. 1963, tuli hänelle tilaisuus toimia RTO:n kanssa useammin ja säännöllisemmin.

Raimo Henriksson on tehnyt varsinaisen päivätyönsä monenlaisissa tehtävissä musiikin alalla. Radiotoimittajana hän oli YLE:ssä vuosina 1963 ­ 1971. Siellä hän oli sävelradion ensimmäinen toimittaja ja RTOn eli Radion Tanssiorkesterin yksi kapellimestareista. Sitten seurasi vaihe levytyspäällikkönä EMI Finland:ssa ja Finnlevyssä 1971 - 1980. Henrikssonin tuottamia artisteja olivat mm. Viktor Klimenko, Marion, Ritva Oksanen, Tapio Heinonen, Sammy Babitsin, Kirka, Kisu, Lea Laven, Jukka Kuoppamäki, Sleepy Sleepers, Katri Helena, jne.

Seuraava vaihe hänen elämässään oli työ musiikkikustantajana, ensin Fazerilla ja sitten Warner/Chappell Music Finland Oy:ssä sen ostettua Musiikki Fazerin. Tämä kausi kesti vuodet 1980 - 2003. Raimo Henrikssonin edustamia säveltäjiä ovat olleet: mm. Toivo Kärki, Georg Malmsten, Unto Mononen, Rauno Lehtinen, Kassu Halonen, Jukka Kuoppamäki.

Kun on kotimaassa näin vahva musiikkialan tausta, on se tuonut mukanaan paljon alaan liittyviä erilaisia luottamustehtäviä. Sellaisia ovat olleet mm. Suomen Big Band Ydistyksen puheenjohtajuus, Suomen Musiikkikustantajat ry:n puheeenjohtajana 25 vuotta, Teosto ry:n johtokunnassa 17 vuotta, josta loppuajan toisena varapuheenjohtajana, Nordisk Copyright Bureau'n (NCB'n) johtokunnan jäsenenä 14 vuotta. (NCB on Kööpenhaminassa toimiva yhteispohjoismainen tekijänoikeustoimisto.)

Näistä toimista Raimo jäi eläkkeelle v. 2003.

Edellä mainitun lisäksi Henriksson on yli 50 vuotta toiminut esittävän ja luovan säveltaiteen parissa, muusikkona, kapellimestarina, säveltäjänä, sovittajana, luennoitsijana ja kouluttajana.

Jazz Society Big Band perustettiin v. 1978. Raimo on toiminut sen kapellimestarina lähes alusta lähtien, yli 25 vuotta. JASOn riveissä on koulutuksensa saanut lukuisa määrä veteraanimuusikoita ja nuoria aloittelijoita, kuten Antti Sarpila, Timo Paasonen, Matti Oiling. Suomen Big Band -yhdistyksen puheenjohtajan ominaisuudessa (1984-88) hän on kouluttanut orkestereita ympäri maata ja ollut mukana järjestämässä big band- ja jazzkoulutuskursseja mm. Porissa ja Imatralla. Hän on luennoinut myös alan johtavissa oppilaitoksissa kuten Sibelius Akatemia sekä Oulunkylän Pop- ja Jazzopisto. Raimo Henrikssonin tekemien sovitusten määrää ei taida maestro itsekään tietää!

Yhteenvetona voisi todeta, että Raimo Henriksson on tehnyt maamme musiikkielämässä täyden yli 50 vuoden kierroksen:

  • Ensin amatöörimuusikkona ja musiikin harrastajana myöhemmin soittajana ammattiorkestereissakin
  • Sitten musiikkitoimittajana, radiotoimittajana
  • Levytuottajana, levytyspäällikkönä
  • Musiikkikustantajana, kustannuspäällikkönä
  • Alan luottamustoimet musiikkialan säädösten luojana ja valvojana

Nämä Raimo Henrikssonin ansiot palkittiin vuonna 2003 EMMA-palkinnolla. Tuollaista kunnioitusta herättävää elämänkaarta musiikkielämän alalla katsoen KULTAINEN EMMA ja muut kunnianosoitukset ovat on varmasti ansaittuja!

Mauri Tenhonen

3.7.2004 16.07.32, muutoksia 27.9.2004 15.49.05 ja 29.9.2004 21.11.22


Takaisin Tämän uutissivun alkuun

Otsikko.gif (293 bytes)

Uutisvihjeitä voit lähettää tai kertoa mielipiteesi meille sähköpostilla toimitus@vakkamedia.fi