uutylaos.gif (28057 bytes)

 

Uuteenkaupunkiin haudatusta, ensimmäisen
suomalaisen sinfonian säveltäjästä kirja

Kulttuurihistorian tutkija Jukka Sarjala on juuri julkaissut teoksen Axel Gabriel Ingeliuksen vaiheista ja merkityksestä suomalaiselle kulttuurille.

Monitaitoinen kriitikko, säveltäjä ja kirjailija, ensimmäisen suomalaisen sinfonian säveltäjäksi mainittu ja Topeliuksen ystävä Ingelius on haudattu Uuteenkaupunkiin.

Uudenkaupungin hautausmaan laidalla, hieman erillään muista haudoista on tummanharmaa hautakivi, johon on kaiverrettu lyyran kuva sekä nuottiviivastoa. Alhaalla on nimi A.C.Ingelius ja elinvuodet 1822-1868. Kyseessä on biedermaierin ajan säveltäjän Axel Gabriel Ingeliuksen hauta. Ingelius oli monitaitoinen kriitikko, säveltäjä ja kirjailija, ensimmäisen suomalaisen sinfonian säveltäjäksi mainittu ja Topeliuksen ystävä.

Ingelius halusi viettää vapaata "poeettista elämää" eli olla ulkopuolella yhteiskunnan sovinnaisuussääntöjen, yksilöllinen ja piittaamaton. Tämä poeettinen elämä oli kuitenkin tuohonkin aikaan melko tuskallista taivallettavaa ja johti lopulliseen murheelliseen katastrofiin, mistä hautakivi Uudenkaupungin hautausmaalla on todisteena.

Miten hänen hautansa on Uudessakaupungissa? Kulttuurihistorian tutkija Jukka Sarjala on juuri julkaissut teoksen Ingeliuksen vaiheista ja merkityksestä suomalaiselle kulttuurille.

Ingeliuksen kohtalona oli paleltua lumihankeen lähelle Salmen kartanoa, josta hän oli talvi-iltana tulossa. Hän oli tullut kaupunkiin Turusta pianonvirittäjän toimensa vuoksi, mutta eksyi lumimyrskyssä ja paleltui hengiltä 45-vuotiaana. Onnettomuudesta seurasi monia poliisitutkimuksia, oikeudenkäyntejä ja kuulusteluja, koska aluksi epäiltiin jopa henkirikosta.

Tutkimus Ingeliuksesta perustuu laajaan lähdeaineistoon ja tarkkaan arkistotyöhön. Sarjalan tutkimuksesta saa hyvän kuvan sen ajan musiikki- ja taide-elämästä, musiikkikritiikin synnystä ja romaanien kirjoittamisen alkutaipaleesta. Mutta ennen kaikkea se kuvaa millaista oli elää sääty-yhteiskunnassa varattomana taitelijana vahvana haluna viettää vapaata taiteilijaelämää.

Ritva Kolho

Jukka Sarjala: Poeettinen elämä.
Biedermaierin säveltäjä-kirjailija Axel Gabriel Ingelius.
SKS. 306 s.

Uutisvihjeitä voit lähettää tai kertoa mielipiteesi meille sähköpostilla