Kauppakamariosasto vahvistaisi yksituumaisuutta
laajalla Vakka-Suomen paikallislehdellä
Uudenkaupungin kauppakamariosasto näkee yhtenä keinona Vakka-Suomen yksituumaisuuden vahvistamisessa uuden nykyisiä lehtiä laajemman paikallislehden. Osaston mielestä nykyiset kolme tilattavaa paikallislehteä kilpailevat toistensa kanssa samoista ilmoittajista ja tilaajista. Lehtien harvahkoa ilmestymistä pidetään myös huonona. Laajemman asiakaskunnan tavoittamiseksi tarvitaan nyt osaston mukaan ilmoittelua kahdessa tai kolmessa lehdessä.
Kauppakamariosaston kannanotto on avaus keskustelulle, eikä osasto ole käynyt keskusteluja esimerkiksi pääasiallisia mainostajia edustavien yrittäjäyhdistysten kansaa, eikä lehtien omistajien kanssa.
- Seutukunnan uusien luottamushenkilöiden kanssa on tarkoitus käydä keskusteluja, osaston puheenjohtaja Lasse Vainio kertoo.
Vainio ei tiedotustilaisuudessa halunnut ottaa kantaa siihen, tarvittaisiinko kokonaan uusi lehti, vai yhdistettäisiinkö nykyisiä paikallislehti. Hän myöntää, että paikallislehtien yhteistyö on kasvanut, mutta epäilee, ettei riittävästi.
Erityisesti hän mainitsee hyvänä esimerkkinä Salon seudun sanomat.
Keskiviikon tiedotustilaisuudessa paikalla olleet paikallislehtien päätoimittajat pitivät Salon seudun mahdollisuuksia kuitenkin parempina. Paikallislehtien yhdistämisestä on Uudenkaupungin Sanomien päätoimittajan Matti Jussilan mukaan puhuttu ainakin parikymmentä vuotta.
Laitilan Sanomien päätoimittaja Eija Eskola-Buri sanoi laitilalaisten selvästi haluavan nykyisen lehden tyyppistä lehteä, ja lehdellä menee suhteellisen hyvin.
Uudenkaupungin kauppakamariosasto kattaa nykyisen Vakka-Suomen seutukunnan alueen Mietoista lukuun ottamatta. Osastossa on noin 90 jäsentä. Kannanoton päättäneessä hallituksessa on 18 jäsentä.
Seuraavassa kauppakamariosaston kannanotto kokonaisuudessaan.
Seutuimago / Vakka-Suomen paikallislehti
Seutukunnan hyvä imago nähdään erittäin merkittävänä tekijänä elinkeinoelämän menestymisen kannalta. Menestyvälle alueelle halutaan sijoittua, sinne halutaan töihin ja menestyjien kanssa halutaan tehdä kauppaa. Kauppakamariosaston hallitus on käsitellyt seutukuntamme mainetta ja mielikuvaa sen houkuttelevuutta ja imagon kehittämistä. Seutukunnan yksituumaisuudesta on oltu huolissaan ja viestit eivät aina ole olleet omiaan antamaan kuvaa alueen yhtenäisyydestä.
Yhtenä keinona yksituumaisuuden vahvistamiseksi on esille noussut paikallislehti-tilanne. Seutukuntamme alueella julkaistaan kolmea tilattavaa paikallislehteä. Kunkin paikallislehden levikkipeitto on erittäin korkea omalla ydinalueellaan, tosin levikkialueet menevät osittain päällekkäin. Nämä lehdet ilmestyvät kahdesta - kolmeen kertaan viikossa alueella, joka käsittää n. 50.000 asukasta. Uutisoinnissa keskitytään ensisijaisesti oman levikkialueen paikallisiin tapahtumiin. Paikallislehdet omistavat myös osittain toisiaan ja yhteistyötä tehdään mm. ilmoitusvalmistuksessa.
Turun Sanomien levikki kattaa suurimman osan seutukunnastamme tarjoten valtakunnallisia ja ulkomaisia uutisia seitsemänä päivänä viikossa. Länsi-Suomi tarjoaa saman palvelun seutukuntamme pohjoisosissa. Oman seutukuntamme kannalta näiden lehtien merkitys on varsin vähäinen.
Paikalliset yritykset ja muut ilmoittajat tavoittavat asiakkaansa hyvin omien lehtiensä ydinalueilla. Mikäli asiakaskuntaa halutaan lisää laajemmalta alueelta, pitää silloin käyttää kahta tai kolmeakin lehteä. Tällaisesta aiheutuu enemmän kustannuksia ja tästä syystä voi koko ilmoittelu jäädä toteuttamatta. Lisäksi lehtien harvahko ilmestyminen aiheuttaa myös ilmoitusten ja uutisointien oikea-aikaisuusongelmia.
Alueemme yritykset eivät kilpaile pelkästään paikallisesti toistensa kanssa, vaan alueellista kilpailua käydään Turun ja Rauman kanssa. Mikäli koko seutukuntamme voitaisiin tavoittaa yhteisellä, koko seutukunnan kattavalla lehdellä, niin euroja jäisi alueellemme enemmän. Nyt lehdet kilpailevat toistensa kanssa samoista ilmoittajista ja osittain myös tilaajista. Jos uusi seutukunnallinen lehti saavuttaisi nykyisten lehtien yhteislevikin, voitaisiin tätä lehteä julkaista kannattavasti viidesti viikossa, mikä puolestaan mahdollistaisi koko seutukunnan kattavan uutisoinnin. Viisipäiväisenä se voi tarjota kilpailukykyisesti myös ajankohtaisia uutisia valtakunnallisesti ja ulkomailta. Tällainen lehti olisi kiinnostava ja haluttava sekä tilaajalle että ilmoittajalle.
Imagoa ajatellen seutukunnan kattava lehti olisi yhdistävä tekijä, niin alueen sisällä kuin ulospäinkin. Elinkeinoelämälle kunta- tai seutukuntarajojen ylittäminen ei ole ongelma, vaan enemmänkin mahdollisuus. Tästä johtuen seutukunnan imago ja ilme ovat erittäin tärkeitä tekijöitä alueen asukkaille sekä täällä toimiville yrityksille. Edellä olevasta voidaan päätellä tilanteen olevan mielenkiintoisella tavalla haasteellinen ja oikeilla valinnoilla kehitettävissä koko seutukunnan vahvaksi voimavaraksi.
30.3.2005 14.32.56