Lasten ja nuorten visiokilpailussa voi voittaa 3000 euroa
Varsinais-Suomen liiton Lasten ja nuorten visiokilpailulla haetaan uudenlaisia keinoja, joiden kautta lapset ja nuoret osallistuvat yhteisten asioiden hoitamiseen. Siinä opetellaan ajattelemaan uudella tavalla, välittämään toisista; rakentamaan yhteiskuntaa yhdessä. Kilpailu kestää lokakuun puoleen väliin ja voittaja palkitaan marraskuussa Lapsen oikeuksien päivänä. Pääpalkinto on 3000 euron arvoinen.
Vuoden 2004 kilpailun voittaja, Kaarinan Piispanristin koulu, on jatkanut hyvinvointityötään. Koululla on aloitettu viikon hyvä teko - käytäntö. Joka kouluviikko opettajat valitsevat oppilaita, jotka ovat tehneet viikon hyvän teon.
Kilpailuun osallistuvat ehdotukset voivat koskea esim. hyvinvointia, turvallisuutta, harrastusmahdollisuuksia, toiminta- ja arkiympäristöä, osaamista tai luonnonsuojelua. Mottona on: Kansalaisuuteen kasvaminen alkaa jo lapsena.
Aluekehitysjohtaja Pekka Ojanen avasi kilpailun toteamalla, että Varsinais-Suomen liitto on kiinnostunut lasten ja nuorten tulevaisuuden visiotyöstä aktivoidakseen lapsia ja nuoria suunnittelemaan omaa tulevaisuuttaan. Heidän on oltava mukana asettamassa niitä tavoitteita, jotka toteutetaan silloin, kun he ovat päättäjiä. Työllä toivotaan vaikutettavan myös kanssaihmisiin.
Halutaan herättää ihmiset ajattelemaan, että meillä kaikilla on vastuu lapsista ja nuorista. Voimme tehdä hyvinkin paljon paremman huomisen eteen. Tämä poikkeaa tavanomaisista kilpailuista. Työllä opetetaan ajattelemaan uudella tavalla, välittämään toisista ja rakentamaan yhteiskuntaa yhdessä. Kilpailu kestää lokakuun puoleen väliin ja voittaja palkitaan marraskuussa Lapsen oikeuksien päivänä. Pääpalkinto on 3000 euron arvoinen.
Vuoden 2004 kilpailun voittaja, Kaarinan Piispanristin koulu, on jatkanut hyvinvointityötään. Koululla on aloitettu viikon hyvä teko - käytäntö. Joka kouluviikko opettajat valitsevat oppilaita, jotka ovat tehneet viikon hyvän teon. Se voi olla kohtelias, vastuullinen, auttavainen, ystävällinen, esimerkillinen, idearikas, reilu, yritteliäs tai pyyteetön teko. Jokainen tekee sellaisia joskus, mutta niitä ei aina niin huomata.
Esitetyistä teoista valitaan aina yksi, josta oppilas saa omakseen taiteilija Helge Mattssonin tekemän itupatsaan - koulun tunnus on pieni, pyylevä itu. Pienistä teoista kasvaa koulun oppilaiden hyvinvointi. Kuka tahansa voi tämän tunnustuksen saavuttaa, koska se ei ole koulumenestyksestä kiinni.
Sen lisäksi Piispanristin koulun hyvinvointitoiminta ja -ajattelu ovat herättäneet laajemmin kiinnostusta ja koulu on jättänyt mm. sosiaali- ja terveysministeriölle hankehakemuksen. Tavoitteena on muutamien koulujen kanssa kehittää käyttökelpoisia hyvinvointimalleja Piispanristin tapaan. Näin yritetään löytää uusia toimintamuotoja yleiseen käyttöön lasten ja nuorten syrjäytymisen vähentämiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.
Visio-kilpailua on valmistellut epävirallinen, lasten ja nuorten osallistumismahdollisuuksia pohtinut "visioryhmä". Visioryhmässä on mukana Varsinais-Suomen liiton lisäksi toimijoita Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöt ry:stä, Turun ja Raision kaupungeista, Turun kauppakorkeakoulun tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta, Länsi-Suomen lääninhallituksesta, Sateenkaari kodosta, Oy Vasso AB:sta sekä Varsinais-Suomen Agendatoimistosta.
12.4.2005 13.55.24