uutylaos.gif (28057 bytes)

 

Sähköasentajille hyvin töitä
VSV ja Novida sopivat koulutusyhteistyöstä

Sopimuksen allekirjoittivat Jarmo K. Lahtinen ja Merja Mäkitalo

Vakka-Suomen Voima Oy ja Vakka-Suomen ammatti-instituutti NOVIDA allekirjoittivat torstaina 14.4.2005 puitesopimuksen, jolla tiivistettiin energiayhtiön ja oppilaitoksen yhteistyötä sähköasentajien koulutuksessa.

Lähes puolet koko maan noin 5 000 energia-alalla työskentelevästä sähköasentajasta jää eläkkeelle kymmenen vuoden kuluessa, joten nuorista ammattilaista on pian kova pula.

Vakka-Suomen Voima tytäryhtiöineen on tehnyt pitkään yhteistyötä Novidan kanssa. Vuosittain harjoittelussa on ollut 10 - 15 nuorta.

Tänä keväänä tehty puitesopimus täsmentää jatkossa käytännön toimintaa, toimitusjohtaja Jarmo K. Lahtinen ja rehtori Merja Mäkitalo toteavat. Lahtisen mukaan uhkaavasta työvoimapulasta on jo merkkejä Länsi-Suomessakin, joten paikallisen yhteistyön tiivistäminen koettiin todella hyödylliseksi.

Ammatillista koulutusta on tuotu lähemmäs työelämää liittämällä opintoihin vähintään 20 opintoviikon työssäoppimisjakso. Työssäoppimisesta laaditaan jokaiselle oppilaalle sopimus, jossa määritellään tarkemmin mm. työajoista, suojavaatetuksesta, työvälineistä ja ruokailusta. Työpaikan hankkimisessa on oppilaan oma osuus merkittävä.

Sähköalalla ensimmäinen kahdeksan viikon opintojakso toteutetaan toisen opiskeluvuoden syksyllä ja toinen, 20 opintoviikon jakso kolmannen opiskeluvuoden keväällä. Jälkimmäisellä jaksolla oppilas suuntautuu johonkin sähköalan eri ammateista. Mahdollisesti vuonna 2006 otetaan nuorisoasteella käyttöön myös työpaikoilla tapahtuva näyttö, jossa oppilas pääsee osoittamaan osaamisensa.

Toimitusjohtaja Lahtisen mukaan sähköasentajien työn luonne on muuttunut merkittävästi 20 viime vuoden aikana.

- Fyysisesti raskas verkonrakennustoiminta on koneellistumisen ansiosta muuttunut ehkä eniten. Koneet tekevät raskaimmat työvaiheet. Myös laitteistot toimitetaan entistä valmiimpina kokonaisuuksina tehtailta työkohteisiin. Automaation ja tietotekniikan rooli ammatin vaatimuksissa korostuu vuosi vuodelta enemmän. Esimerkiksi verkkojen ja laitteiden kaukokäyttö sekä mittareiden etäluenta lisääntyy koko ajan.

Sähköasentajan pitää kyetä itsenäiseen työskentelyyn, mutta tietotaidon lisäksi tarvitaan myös tiimitaitoja. Työkohteen toteuttamiseen saattaa osallistua useita alihankkijoita, joten hyvä yhteistyö ja ennakkosuunnittelu on Lahtisen mukaan välttämätöntä.

VSV-konsernissa työskentelee noin sata henkilöä, joista lähes puolet toimii tytäryhtiö VERTEKissä asentajina.

14.4.2005 20.05.20

Uutisvihjeitä voit lähettää tai kertoa mielipiteesi meille sähköpostilla