uutylaos.gif (28057 bytes)

 

Kotkan Maretarium kerää kalojen nimiä

Kotkan Maretariumissa on aloitettu keräämään Suomen kalojen eri nimiä. Kalastus on aina ollut osa suomalaista kulttuuria ja on edelleen suomalaisten tärkein toiminnallinen luontoharrastus. Suomalaisista runsaat kaksi miljoonaa henkeä osallistuu kalastustapahtumaan vähintään kerran vuodessa. Eipä siis ihme, että virallisten nimien lisäksi rakkaimmilla lajeilla eri nimiä tunnetaan toistakymmentä.

Monta kertaa epäviralliset nimet kuvaavat paljon enemmän kalan ulkonäköä tai esiintymispaikkaa kuin virallinen nimi. Eipä jääne nimestä epäselväksi, minkä väriset evät ovat punasulalla (sorva) tai miltä näyttää partasuun (kivennuoliainen) kuono tai missä esiintyvät rantavontulainen (mutu) ja rantamankki (törö).

Sen lisäksi, että Kotkan Maretariumissa saa ihmetellä, että suutari, mutu, törö ja turpa ovat ihan oikeiden suomalaisten kalojen virallisia nimiä, saa Maretariumissa nyt huvitella tuttujenkin kalojen hauskoilla nimillä; jänkäkoira on hauki ja rääpys on joillekin muikku ja toisille siika.

Lapsuutensa kaloja monet Maretariumissa kävijät kyselevät. Ehkä useimmiten viralliseksi nimeksi on paljastunut kolmipiikki. Kolmipiikki on yleinen koko Suomen rannikkoalueella ja se elää suurina parvina matalassa rantavedessä. Monet kertovat pyydystäneensä kolmiipiikkejä käsin. Kolmipiikistä käytettyjä nimiä ovat olleet ainakin skitari, rautakala, kituspiikki, piitu, piittu, piikkirautunen, kivituikkinen, rapatuikkinen, kituspiikkijä ja piikkinäkäri.

Valtaosa nyt Maretariumissa esillä olevista nimistä on koottu kirjatietojen pohjalta; erityisen paljon nimiä on löytynyt kalataloustieteen professori Hannu Lehtosen Isosta kalakirjasta (WSOY 2003).

Lisäksi on aloitettu nimien kerääminen Maretariumin asiakkailta - kolmipiikistä on saatu taas uusi tieto: piikkirillu -nimeä ovat pikkupojat käyttäneet kolmipiikistä 60-70-lukujen vaihteessa Karhulassa. Sääksmäkeläiseltä kävijältä saatiin tieto, että Pirkanmaalla lahnaa on sanottu taskupeiliksi.

Kalojen monet eri nimet ovat esillä Maretariumin vaihtuvan näyttelyn tilassa. Kaikkien kalojen nimitietoja jättäneiden kesken arvotaan elokuun lopulla Maretarium-tuotepalkintoja ja tietysti parhaat nimet julkaistaan. Maretarium on avoinna päivittäin klo 10-17, toukokuun 16. päivä alkaen päivittäin klo 10-20.

Kössi, taneli, harri, kimalipponen ja rantamikko ja monet muut ovat jo esillä Kotkan Maretariumissa. Ne kun ovat oikeasti kuha, taimen, harjus, kiiski ja kivisimppu.

Lisätietoja antavat: toimitusjohtaja Sari Saukkonen ja FM Sari Kaitainen Kotka Maretarium Oy:stä puh. (05) 234 4030, www.maretarium.fi

21.4.2005 19.34.42

Uutisvihjeitä voit lähettää tai kertoa mielipiteesi meille sähköpostilla