Myös päihdehuollon selvitys seutukuntaan
Vakka-Suomen seutukunnan sosiaalijaoston tilaama Vakka-Suomen päihdehuoltoselvitys on valmistunut. Suurkuluttajien määräksi on arvioitu Vakka-Suomessa n .2000- 2500 henkilöä ja alkoholiriippuvaisia olisi noin 700 - 1600 henkilöä.
Kehittämisehdotuksina mainitaan mm. Uudenkaupungin A-klinikan muodostaminen seudulliseksi konsultointiyksiköksi uusien paremmin asiakastyöhön soveltuvien tilojen hankkiminen sille. Lisäksi esitetään A-klinikka, mielenterveysyksikkö ja psykiatrian poliklinikan aikuispsykiatria yhdistettäväksi psykososiaaliseksi keskukseksi.
Vakka-Suomen seutukunnan sosiaalijaosto tilasi A-klinikkasäätiöltä Vakka-Suomen päihdehuoltoselvityksen elokuussa 2004 siten, että selvityksen tuli valmistua vuoden 2004 loppuun mennessä. Raportti valmistui helmikuun alussa 2005, jonka jälkeen sitä on käsitelty sekä sosiaalijaostossa että seutuhallituksessa.
Selvityksen laati projektitutkija Jukka Heinonen A-klinikkasäätiöstä. Aineistoa kerättiin sekä kuntien että poliisin toimintatilastoista, SOTKA-tietokannasta, sairaaloiden hoitoilmoitusrekisteristä ja haastattelemalla alueen päihdehuollon keskeisiä toimijoita mukaan lukien Vakka-Suomen sairaalan psykiatrian ylilääkäriä.
Lisäksi viikoilla 41-42 eli 4.10.-15.10.2004 toteutettiin erityinen asiakasvirtakartoitus, jossa pyrittiin tavoittamaan kaikki päihde-ehtoisiksi määritellyt asiakkuudet niissä toimipisteissä, jotka hoitoon hakeutumisen kannalta oletettiin keskeisiksi.
Edellä mainitun kartoituksen tuloksena todettiin, että päihdehuollon avopalveluissa Uudenkaupungin A-klinikassa ja Laitilan mielenterveysyksikössä tavoitettiin tarkastelujakson asiakkaista 50 %, sosiaalitoimistoissa 23 %, psykiatrian terveydenhuollon yksiköissä 15 % ja somaattisen terveydenhuollon yksiköissä 12 %.
Tutkimusten mukaan suurkuluttajien määräksi on arvioitu noin 10 % aikuisväestöstä, mikä Vakka-Suomessa merkitsisi n .2000- 2500 henkilöä. Alkoholiriippuvaisia on arvioitu noin 2 - 7 %, mikä Vakka-Suomeen suhteutettuna tarkoittaisi noin 700 - 1600 henkilöä; siis sellaisia, joille alkoholin käytöstä aiheutuu hoidollisia interventioita aiheutuvia ongelmia.
Selvitykseen liittyvät Vakka-Suomen päihdepalvelujärjestelmää koskevat kehittämisehdotukset ovat liitteenä . Ehdotuksissa on tarkasteltu kehittämistä sekä toiminnalliselta että organisatoriselta näkökulmilta.
Yhteenveto kehittämisehdotuksista
Hyvinvointiohjelmia ja -strategioita laadittaessa tehtävien päätösten vaikutuksia myös päihdeoloihin tulee arvioida. Ohjelmien tavoitteena tulee olla kuntalaisten sosiaalisen ja terveydellisen hyvinvoinnin edistäminen.
Vakka-Suomen kunnat laativat yhteisen seudullisen päihdestrategian. Strategian laatii erikseen nimettävä A-klinikan vetämä työryhmä, ja siinä esitetyt tavoitteet päivitetään ajan tasalle kolmen vuoden välein.
Päihdehaittojen ehkäisyn ja varhaisvaiheen toteamisen tehostamiseksi selvitetään ns. mini-intervention käyttöönottoa osana alueen terveyskeskusten ja sosiaalitoimistojen asiakastyötä.
Koska seutukunnan pienten kuntien päihdehuollon asiakastyön valtaosa tapahtuu sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluissa, tulee kyseisten yksiköiden työntekijöille turvata riittävät kouluttautumismahdollisuudet myös päihdekysymysten osalta.
Jotta peruspalveluissa turvattaisiin myös vaikeampien päihdeongelmien ammatillinen hoito, tulee Uudenkaupungin A-klinikalle hankkia resurssit seudullisena koulutus- työnohjaus- ja konsultointiyksikkönä toimimiseen. Tämä asiantuntijuus on myös alueen muiden toimijoiden käytettävissä.
Uudenkaupungin A-klinikan käyttöön tulee osoittaa tilat, jotka soveltuvat asiakastyöhön nykyisiä tiloja paremmin.
Uudenkaupungin A-klinikan palveluiden käytöstä tulee solmia palveluiden tuottajan ja niitä käyttävien naapurikuntien välillä kiinteät sopimukset joko ns. kumppanuussopimuksina tai vuosittain neuvoteltavina ostopalvelusopimuksina.
Vakka-Suomen alueella ryhdytään kokeilemaan palveluohjaajien käyttöä päihdehuollon palveluja runsaasti käyttävien asiakkaiden hoidon seurannassa.
A-klinikka, mielenterveysyksikkö ja psykiatrian poliklinikan aikuispsykiatria yhdistetään psykososiaaliseksi keskukseksi. Keskus tuottaa mielenterveystyön ja päihdehuollon avohoidon palveluita Vakka-Suomen alueelle. Keskuksella on toimipisteet Uudessakaupungissa ja Laitilassa. Keskuksen perustamiseen tähtääviä suunnitelmia laatimaan nimetään erityinen työryhmä.
17.5.2005 12.50.07