Kolme loukkaantui kolarissa Mynämäessä
Kolme henkilöä loukkaantui perjantaina noin kello 16.30 aikaan valtatie 8:lla Mynämäessä sattuneessa neljän auton törmäyksessä. Loukkaantuneista kaksi vietiin hoitoon Tyksiin. Onnettomuuspaikka on noin viisi kilometriä Mynämäen keskustasta Porin suuntaan Mynämotellin lähellä. Paikalla on ohituskaista. Turman osapuolina olivat säiliöauto, pakettiauto ja kaksi henkilöautoa.
22.7.2005 21.05.31
Selkämeren kansallispuisto rajautumassa Satakuntaan
Kustavin ja Uudenkaupungin alueet ovat tippumassa pois Selkämeren kansallispuistohankkeesta, kertoo Satakunnan Kansa nettiuutisissaan.
Kansallispuisto ulottuisi näin Pyhärannasta Merikarvialle. Raumalla ja Porissa vieraileva eduskunnan ympäristövaliokunta uskoo, että hanke
saadaan vihdoin etenemään, kun jarruna toiminut Varsinais-Suomi luopuu leikistä. Varsinais-Suomessa pelätään kansallispuiston heikentävän kalastajien asemaa.
Satakuntaliitto on ottanut kansallispuiston perustamisen yhdeksi kärkihankkeistaan.
22.7.2005 18.30.12
Ulkomaisia rautatieharrastajia lättähatulla
Uuteenkaupunkiin lauantaina
Viitisenkymmentä saksalaista ja englantilaista rautatieharrastajaa saapuu lauantaina lättähattujunalla Uuteenkaupunkiin kello 10 maissa.
Kyseessä on Saksan rautatieharrastajien tilausajo Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry:n omistamalla lättähatulla. Harrastajat ovat lähteneet lättähatulla Kemijärveltä ja käyneet mm. Kolarissa ja Torniossa sekä Haaparannassa. Matkalla on käyty myös Oulussa, Pietarsaaressa, Kaskisissa, Seinäjoella, Niinisalossa, Kihniössä, Tampereella ja Humppilassa. Perjantaina harrastajat ajoivat Jokioisten kapearaiteisella museojunalla.
Matkaajat yöpyvät Turussa ja lauantaina matka jatkuu kello 8.10 Uuteenkaupunkiin, jonne pysähdysten jälkeen saavuttaneen noin kello 10. Juna käy Kemiran penkereellä valokuvauspysähdyksellä, jonka jälkeen se pysähtyy Kalarannassa. Matka jatkuu Raisioon kello 11.48.
22.7.2005 13.51.10
Kesän soundia ei tänä vuonna
Uudenkaupungin kesään vuodesta 2001 kuulunut ja monien jo kaipaama "Kesän soundi" -konsertti jää tänä vuonna toteutumatta, kertoo konsertin ideoija Petri Hatakka.
- Perinnettä ei ole kuitenkaan tarkoitus katkaista, vaan konsertti saa jatkoa tulevina kesinä. Peruutus johtuu aikataulujen yhteensovittamisen vaikeudesta. Näin aiemmilta vuosilta tuttua monipuolista ja laadukasta konserttia ei olisi ollut mahdollista toteuttaa, Petri kertoo.
22.7.2005 8.15.15
Trombi Uudessakaupungissa torstaina
Useat henkilöt tekivät torstaina aamupäivällä havaintoja Uudenkaupungin seudulla liikkuneesta trombista. Uudenkaupungin pelastuslaitoksen mukaan mitään ilmoituksia sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista ei ole tullut tietoon. Viime aikoina on muualta Suomesta uutisoitu voimakkaistakin trombeista.
Ilmatieteen laitos kerää nettisivuillaan tietoja trombeista osoitteessa http://www.fmi.fi/palaute/trombi.html.
Yllä olevan trombikuvan otti Seppo Laukkanen Siltakatu 1 kohdalta torstaina 21.7.05 klo 10.23.
Ilmatieteen laitoksen mukaan trombi on raju paikallinen, suppea-alainen ja lyhytaikainen pyörremyrsky. Se voi saada näkyvän muodon pilvipisaroista tai mukaansa tempaantuvista roskista. Trombi voi kehittyä ukkospilven tai kasvavan konvektiopilven (ukkospilven varhainen vaihe) yhteydessä niin maalla kuin merellä tai järven yläpuolella. Trombissa ilma pyörii nopeasti pystyakselin ympäri. Trombi on ilmiönä sama kuin tornado.
Trombiksi luokitellussa pyörteessä tuulen nopeuden alaraja on 18 m/s. Kuitenkin myös Suomessa trombin tuulen nopeus saavuttaa pienellä alalla herkästi vähintään 21 m/s, joka luokitellaan F0-luokan trombiksi tai jopa yli 32 m/s nopeuksia eli F1- tai F2-luokan trombiksi.
Trombin tuulipyörteen läpimitta on muutamasta metristä useisiin kymmeniin metreihin. Suomessa ei usein havaita halkaisijaltaan satojen metrien suuruisia trombeja.
Trombit liikkuvat koko ajan ja ne siirtyvät elinaikanaan ukkospilven tai rintaman liikesuunnan mukaan yleensä vain muutamia kymmeniä metrejä. Maalla esiintyneiden voimakkaimpien ja pitkäikäisimpien trombitilanteiden vaikutusalue on Suomessakin ollut yli 25 km ja tilanteen kesto oli alle tunnin (Mikkelin seudulla 12.6.1998 sattunut trombitilanne). Ainoastaan vuonna 1932 elokuun 4. päivänä Nurmijärveltä Äänekoskelle asti ulottunut voimakas rintama ukkosineen synnytti lukuisia trombeja päivän mittaan.
Suomessa maan- tai merenpinnan ja pilven väliin syntyvän trombin tavallisin kestoaika on vain 1 - 2 minuuttia. Voimakkaimmat Suomessa maalla esiintyvät trombit (F2 -luokka) kestävät tavallisimmin 10 - 15 minuuttia, mutta poikkeuksellisesti vielä pitempään. Joskus saman ukkospilven yhteydessä kehittyy useita trombipyörteitä. Kaikki pyörteet eivät ulotu koko ajan maahan asti, ne heikkenevät ja voimistuvat elinikänsä aikana. Loppukesällä meren yläpuolella pyörteitä muodostava säätilanne voi jatkua pitkään, jopa muutaman tunnin ajan.
22.7.2005 8.15.15
|